ایجاد تمرکز در مطالعه؛ چرا؟ و چگونه؟

زمان مطالعه: ۱۰ دقیقه
آموزش, زنگِ مشاوره
ایجاد تمرکز در مطالعه؛ چرا؟ و چگونه؟

لطفاً

«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ»

تمرکز در هنگام مطالعه تقریبا برای همه دانش آموزان مشکلی همیشگی بوده است و داتش آموزان عنوان می کنند که نمی توانند در هنگام مطالعه حواسشان را جمع کنند یا تمرکز لازم را ندراند. در این مقاله سعی داریم به شما آموزش دهیم چگونه در هنگام مطالعه تمرکز کافی داشته باشید.

تمرکز حواس در مطالعه

برای هر رفتاری از لحاظ جسمی و ذهنی باید حالت های خاص داشته باشید که با رفتارتان هماهنگ باشد. روان شناسی حالت ها و رفتار ها این موضوع را به تفصیل شرح داده است.

اگر می خواهید بجنگید باید ابتدا حالت جنگیدن را به خود بگیرید. اگر می خواهید شاد باشید، ابتدا باید حالت شاد بودن را به خود بگیرید. اگر می خواهید انسانی مصمم و با اعتماد بنفس باشید، باید حالت های اعتماد بنفس را در خود ایجاد کنید.

حالت ها و رفتار ها از همدیگر به وجود می آیند. یعنی همان طور که وقتی شما شاد باشید ناخود آگاه حالت های شاد بودن در شما پدیدار می شود، اگر هم حالت های شادی را در خود ایجاد کنید یعنی به خودتان تلقین کنید، ناخود آگاه احساس شادمانی به شما دست خواهد داد.

برای مطالعه نیز شما باید حالت جذب و یادگیری داشته باشید. با حالت خواب آلود و خسته انتظار تمرکز و دقت فراوان از خود نداشته باشید. در وضعیت هایی که برای مطالعه کردن مناسب نیست تمرکز حواس پیدا کردن دشوار و انتظار آن کاملا غیر معقول است.

هنگام هیجان های عصبی، ترس ، خشم، اضطراب ، کینه و ناراحتی نباید انتظار داشت که تمرکز بالایی داشته باشیم چون در این حالت ها ذهن ما پیشاپیش متوجه و متمرکز بر آن مساله است که این هیجان ها را در ما ایجاد کرده است و به همین دلیل در حالت شور و اشتیاق فراوان هم نمی توانید تمرکز حواس داشته باشید. بچه هایی که زنگ تفریح در حیاط مدرسه به بازی های مهیج می پردازند و با همان شور و هیجان، به کلاس می آیند گاهی تا نیم ساعت بعد از حضور در کلاس به حالت مناسب خود برای فراگیری دست نمی یابند و در این مدت توجه و تمرکزشان هنوز به هیجان حیاط مدرسه معطوف است.

در حالت خستگی و بی خوابی هم نمی توانید تمرکز حواس داشته باشید. این حالت ها همه با حالت تمرکز حواس برای مطالعه، منافات دارند. بنابراین شما باید ابتدا مسائل خود راتا حد امکان حل کنید، استراحت کنید، آرام شوید و پس از ایجاد حالت یادگیری، مطالعه را شروع کنید.

انتظار بی جا از خود نداشته باشید. مسلم است که با حالت های منفی مانند خستگی، گرسنگی، بی خوابی و هیجان فراوان نمی توانید تمرکزی عالی داشته باشید و این عدم تمرکز کاملا طبیعی است.

بعضی ها پس از یک ورزش سنگین، با همان خستگی و بدن عرق کرده، شروع می کنند به کتاب خواندن و مطالعه و انتظار دارند که با این هیجان تمرکز حواس هم داشته باشند و چون چنین امکان پذیر نیست، می گویند: حافظه ام ضعیف است، حواسم پرت است و …

باز هم تاکید می کنیم ابتدا وضعیت جسمی و روحی خود را متعادل کنید و سپس شروع به مطالعه کنید.

راهکار ها

1. عوامل حواس پرتی خود را که در هنگام مطالعه به ذهنتان خطور می کنند در جایی یادداشت کنید که بلافاصله پس از مطالعه به آنها بپردازید و به خود قول دهید حتما بعد از مطالعه به آن ها فکر می کنید.

2. گاهی موضوعی اولویتی مهمتر از درس برای شما دارد و ذهن شما را سخت مشغول کرده است در این موارد توصیه ما این است که به جای تقلای بی فایده برای درس خواندن، به انجام همان اولویت بپردازید و بعد با خیالی آسوده به سراغ مطالعه بروید. چون مطالعه با آن وضعیت بد، هم اضطراب شما را به دنبال دارد و هم بازده فکری شما را کاهش می دهد.

امیدواریم این مطلب برای شما مفید باشد. در صورتی که سوالی دارید کامنت بگذارید. تیم مشاوره ما حتما پاسخگو خواهند بود.

نویسنده

نوشتهٔ پیشین
آیا موسیقی در هنگام درس خواندن باعث یادگیری دانش آموزان می شود؟؟!
نوشتهٔ بعدی
راه های نوین پیش خوانی و مطالعه سطحی که نمی دانید!!!

مطالبی که ممکن است به آن علاقه داشته باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست
× واتس آپ آزاده