تمرکزبدین معنا است،زمانی که شما سعی در یادگیری مطلبی یا کاری دارید کلیه حواس پنجگانه تان مشغول به یادگیری آن موضوع است ،گویی که همه انرژی و وجودتان متمرکز یادگیری آن مطلب شده است و به مسایل دیگر توجهی ندارید.
چگونه می توانیم هنگام مطالعه حواسمان را جمع کنیم؟
1-طرح سوال کنید
طرح سوال سبب می شود ذهن فرد فعال شود تا بدون فکر کردن به موضوع دیگری پاسخ آن سوال را بیابد.
2-مطالب را تند بخوانید
تندخوانی، باعث توجه و تمرکز بیشتر و فهمیدن مطالب و در نتیجه، باعث یادگیری بهتر میشود. فکر و ذهن قادر است هزاران کلمه در دقیقه از خود عبور دهد اما اگر سرعت مطالعه ما پایین باشد، ذهن، وقت اضافی میآورد و ناچار به این شاخه و آن شاخه میپرد و در نتیجه، حواس پرتی ایجاد میشود. مطالعه سریع یا تندخوانی، فرصت جولان به ذهن نمیدهد و سبب برقراری تمرکز حواس هنگام مطالعه میشود.
3-مطالعه اجمالی داشته باشید.
اگر بار اولتان است که می خواهید مطلبی را یاد بگیرید پیشنهاد می کنم در ابتدا به صورت اجمالی مطالب را یک نگاه مختصر بندازید،تا بتوانید با دسته بندی آن مطلب،هدف از یادگیری آن موضوع را درک کنید.
4-جدیت در هنگام مطالعه داشته باشید
زمانی که تصمیم به مطالعه گرفتید،میبایستی تمام تمرکز و فکرتان را درگیر یادگیری موضوع درسی خود کنید و از پرداختن ذهنتان به افکار بیهوده و تخیلات واهی به شدت اجتناب کنید.
5-مطالب مهم را هایلایت کنید
برای یادگیری از دو رنگ هایلایت بیشتر استفاده نکنید از یک رنگ برای کلمات بسیار مهم که بیشتر حالت قیدی دارند(مثلا بیشتر،کمترو… بیان می کنند)و از رنگ هایلات دیگر برای یادگیری مطالبی استفاده کنید که یادگیری مفهومش برایتان دشوار بوده است.
6-درمحیطی آرام و ساکت درس بخوانید.
ساکت و آرام بودن محیط در فرایند یادگیری بسیار تاثیر گذار است.
7-خواب مکفی و به اندازه داشته باشید.
شب ها زود بخوابید و صبح ها سحر خیز باشید و در طول شبانه روز حداقل 7 یا 8 ساعت خواب را داشته باشید.
8-استراحت در بین برنامه های مطالعاتی داشته باشید.
روال به این صورت است اگر 1 ساعت مطالعه می کنید 10 دقیقه هم استراحت کوتاهی داشته باشید.
9-در هنگام مطالعه از تلفن همراه و فضای مجازی اکیدا اجتناب نمائید.
تا زمانی که برنامه مطالعاتی خود را در آن روز به طور کامل انجام نداده اید.از تلفن همراه و فضای مجازی استفاده نکنید،زیرا این امر سبب کاهش تمرکز و کاهش امر یادگیری می شود.
10-یکنواختی های مکان مطالعاتی خود را برطرف کنید.
بدین صورت اگر مدت زمانی در منزل مشغول به مطالعه بوده اید و به دلایلی از جمله عادت کردن به آن مکان مطالعه سبب عدم تمرکزتان شده است، وسایلتان را جمع کنید و به نزدیک ترین کتابخانه محل سکونت زندگی تان بروید.
سخن نهایی
عوامل بسیاری می تواند به شما در افزایش تمرکز کمک کند از جمله مراقبه یا بودن در فضای سبز یا استشمام گیاه رزماری و… اما این عوامل زمانی تاثیر گزارند، که شما قصد جدی درمطالعه داشته باشید و موارد بالا را شناسایی کنید قطعا خواهید توانست به پیشرفت چشمگیری جهت تمرکز و یادگیری بهتر در روند مطالعاتی خود برسید.
برای شما عزیزان آرزوی موفقیت دارم.