چرا مدام چرت میزنم؟ چرا نمیتوانم یک ساعت هم روی یک درس تمرکز کنم و سریع خوابم میگیرد؟ چرا شبها زود خوابم میگیرد و صبحها به زور از خواب بیدار میشوم؟ چرا مدام احساس کسالت و بیحوصلگی میکنم؟ برای خوندن مقاله رفع مشکل خواب آلودگی موقع درس خواندن به ادامه مطلب بروید.
رفع مشکل خواب آلودگی موقع درس خواندن:
هر چه به زمان برگزاری آزمون سراسری نزدیکتر میشویم، بیشتر شاهد اینگونه گلایهها از سوی داوطلبان هستیم؛ داوطلبانی که میگویند مدت زمان خوابشان بیشتر از گذشته شده است و غیر از کلاس درس، که به زور چشمهایشان را باز نگه میدارند، مابقی ساعات روز را یا خواب آلوده هستند و یا در خواب سیر میکنند و در واقع اصلاً دلشان نمیخواهد که از رختخواب بیرون بیایند و حال و حوصلۀ انجام هیچ کاری را نیز ندارند.
باید گفت که عامل خواب آلودگی، میتواند مسایل مختلف فیزیولوژی مثل: کمبود ویتامین گروه ب یا د، عفونت، آلرژی، کم خونی، به هم ریختگی هورمونی، کم آبی بدن و فشار خون پایین باشد. در کل، هر نوع بیماری حاد و مزمن سیستمیک مانند: مشکلات تیروییدی، کلیوی، رماتیسم، دیابت، خونی و سایر اختلالات عضوی، که یک یا چند عضو بدن را درگیر کند، خستگی مزمن را به همراه دارد؛ به همین دلیل، ما به دوستانی که چنین مشکلی دارند، پیشنهاد میکنیم که در مرحلۀ اول به پزشک مراجعه کنند تا از سلامت جسمانی خود مطلع گردند؛ اما اگر با وجود سلامت جسمانی، باز هم احساس خواب آلودگی مفرط دارند، این احساس میتواند به دلیل شرایط روحی و روانیشان باشد. در اینجا دلایلی چند را که میتواند عامل این حس خواب آلودگی باشد، بررسی میکنیم:
نداشتن هدفی ارزشمند:
بدون داشتن هدفی که بتوان روی آن تمرکز کرد، ذهن انسان دایماً در حال تاخت و تاز است و این امر باعث میشود تا کاملاً از لحاظ روحی خسته و کسل گردد. هیجان و شور و اشتیاق، باتری روح انسان را شارژ میکند و بدون داشتن هدف، انرژی انسان به بیهودگی صرف میشود. به همین دلیل است که وقتی روی برنامهای کار میکنید که به آن علاقه دارید، میتوانید کمتر بخوابید و زحمت بیشتری برای آن بکشید. افکار ما، انرژی هستند و اگر انرژیتان بازسازی نشود، احساس کسالت و بیحالی میکنید؛ در واقع، عدم تمرکز روی یک هدف ارزشمند، باعث میشود که افکار منفی، آزادانه در ذهنتان پرسه بزنند و انرژی شما صرف افکار منفی شود و همین امر، شما را به شدت بیحال میکند. اگر راهی برای خروج افکار منفی نداشته باشید، به مرور در معرض افسردگی قرار میگیرید. در این زمان، تنها ترس و نگرانی و اضطراب در ذهن شما موج میزند، و از آنجایی که هیچ هدف ارزشمندی وجود ندارد تا توجه شما را به خود جلب کند، مسایل ناچیز برایتان اهمیت زیادی پیدا میکنند و به شدت آزارتان میدهند و احتمالاً در خواندن و به دست آوردن اطلاعات جدید مشکل خواهید داشت و مدام به فکر فرار از شرایط زندگی خود هستید و خواب را بهترین گزینه برای فرار کردن و ندیدن و ندانستن شرایط خود میپندارید.
رؤیا پردازی و داشتن آرزوهایی دور از دسترس:
عدهای از جوانان، به جای هدفگذاری و برنامهریزی برای رسیدن به آن، به رؤیا پردازی روی میآورند و تصور میکنند که رؤیا پردازی و سیر در آرزوها، همان هدفمندی است؛ در حالی که رؤیا پردازی با هدفمند بودن کاملاً متفاوت است. فردی که هدف دارد، بین آن جایی که هست و آن جایی که میخواهد باشد (هدف مطلوب)، یک مسیر کاملاً عملیاتی ترسیم میکند و هر روز سعی میکند تا حداقل یک گام به سمت هدفش بردارد؛ اما فرد رؤیا پرداز فقط در «ای کاشها» سیر میکند و کاری برای تحقق آرزوهایش انجام نمیدهد و نقشۀ مشخصی از مبدا، مسیر و مقصد خود ندارد؛ در نتیجه، در گذر زمان پیشرفتی نمیکند و از این عدم پیشرفت کلافه میشود و دچار بیحوصلگی، کلافگی و احساس خواب آلودگی میشود.
داوطلبی که آرزوی کسب رتبهای خوب در آزمون سراسری و پذیرش در بهترین رشته محلها را دارد، اما تلاشی مناسب با آرزوی خود نکرده است، این روزها دچار حس ناامیدی میشود و برای فرار از واقعیت موجود، ناخودآگاه به خوابیدن و فراموش کردن وضعیت خود، پناه میبرد.
چه باید کرد؟
برای رهایی از خواب آلودگی مفرط، باید در دو زمینه جسمی و روحی اقدام کنید تا بتوانید به طور کامل، آمادگی و نشاط لازم را کسب کنید.
برنامۀ ورزشی مناسب:
شما میتوانید صبح زود بیدار شوید، بدون اینکه احساس خستگی داشته باشید. این حس هوشیاری میتواند به سرعت محو شود اگر آن را پر و بال ندهید. یک برنامه ورزشی صبحگاهی، میتواند به کمرنگ شدن این حس در شما کمک کند و پتانسیلی را برای افزایش یک خلق و خوی خوب و دقت و تمرکز بالا در کارها به شما بدهد.
تمرینات ساده مثل دویدن، باعث میشود که مغزتان با افزایش آندروفین زیاد در خون، علایم استرس، بیحالی و حتی درد را در شما کاهش دهد.
جالب توجه است که بدانید ورزش صبحگاهی، سطح انرژی شما را در طول روز افزایش میدهد و تمرکز زیادی در انجام کارهای روزانه به شما میبخشد؛ البته اگر ورزش مستمر و منظم، روزانه حداقل 30 دقیقه به صورت هوازی، به عنوان یک تکلیف در زندگی و نه به عنوان تفریح، در نظر گرفته شود.
رژیم غذایی متعادل: در طول روز، غذاهای سنگین نخورید؛ زیرا بعد از خوردن غذا، به دلیل اینکه دستگاه گوارش شما خون زیادی را به خود جذب میکند، خونرسانی به مغزتان کم شده و این مساله، سبب خوابآلودگی میشود. ترشح ناگهانی انسولین هم باعث خواب آلودگی میشود؛ پس سعی کنید به جای آن، از غذاهای سبک و دارای مواد قندی استفاده کنید. نوشیدن آب کافی نیز میتواند در ازدیاد حس نشاط شما بسیار مؤثر باشد. وقتی که از خواب بیدار میشوید، کمبود آب به طور فزایندهای روی روحیه شما تاثیر میگذارد. میتوانید قبل از صرف صبحانه یک لیوان آب بنوشید. انجام این کار به سوخت و ساز بدن شما و همین طور به بیدار شدن سریع و احساس هوشیاری خیلی بالایتان، بلافاصله پس از بیداری، کمک زیادی میکند.
عواطف سرکوب شدۀ خود را آزاد کنید : احساس خواب آلودگی، گاه برای آن است که سرشار از احساسات منفی مثل: خشم، ترس یا ناامیدی هستید. این احساسات منفی، رفته رفته انرژیتان را تحلیل میبرد و باعث سردرگمی، خستگی و ناتوانی شما میشود. برای مقابله با این مشکل، به محلی دنج و آرام بروید و چند نفس عمیق بکشید. به اهداف و فعالیتهایی که در حال حاضر در زندگی خود دارید، فکر کنید و هر احساسی را که در شما پدیدار میشود، اعم از: ترس، پشیمانی، حسادت، عصبانیت و … بنویسید و سپس با یک مشاور یا روانشناس در این زمینه صحبت کنید و احساسات خود را با وی در میان بگذارید تا بتوانید آن را از درون خود تخلیه کنید.اهداف اصلی خود را شناسایی کنید و زندگیتان را بر پایۀ آنها بسازید: لطفاً به این سؤال پاسخ دهید: «اگر پول و زمان اهمیتی نداشت، زندگیام را چطور میگذراندم؟» آنگاه هر آنچه در این زمینه به فکرتان میرسد، بنویسید. وقتی تمام اهدافتان را نوشتید، یک بار دیگر آنها را مرور کنید و مواردی را که از همه بیشتر برایتان اهمیت دارد، انتخاب کنید. کدام یک از این اهداف چنان چه برآورده نشوند، این احساس را در شما ایجاد میکنند که تمام زندگیتان را تلف کردهاید؟ اهداف برترتان را بنویسید و در چند جا، که هر روز با آن برخورد میکنید، نصب کنید. وقتی کاملاً بدانید چه چیزهایی برایتان اهمیت دارد و به کجا میروید، زندگیتان نظاممند میشود و فعالیتهایتان در جهت دستیابی به اهدافتان قرار میگیرد و انگیزۀ تحقق اهدافتان، باعث از بین رفتن تنبلی و تقویت انرژیتان میشود.
در واقع، وقتی نسبت به چیزی اشتیاق و هیجان دارید و برای رسیدن به آن برنامهریزی میکنید و میزان انرژیتان در بالاترین حد ممکن است، شبها با خوشحالی به خواب میروید و صبحها شاد و پر انرژی از خواب برمیخیزید و برای دنبال کردن اهدافتان، نشاط لازم را خواهید داشت و دیگر فکر و خیال منفی به سراغتان نمیآید.
رفع مشکل خواب آلودگی موقع درس خواندن رفع مشکل خواب آلودگی موقع درس خواندن
احساس خوابآلودگی، گاه برای آن است که سرشار از احساسات منفی مثل: خشم، ترس یا ناامیدی هستید. این احساسات منفی، رفته رفته انرژیتان را تحلیل میبرد و باعث سردرگمی، خستگی و ناتوانی شما میشود تمرینات ساده مثل دویدن، باعث میشود که مغزتان با افزایش آندروفین زیاد در خون، علایم استرس، بیحالی و حتی درد را در شما کاهش دهد. ورزش صبحگاهی، سطح انرژی شما را در طول روز افزایش میدهد و تمرکز زیادی در انجام کارهای روزانه به شما میبخشد