طلایی ترین راهکارهای افزایش کیفیت مطالعه را بشناسید!!

زمان مطالعه: ۱۰ دقیقه
انگیزشی, زنگِ مشاوره
طلایی ترین راهکارهای افزایش کیفیت مطالعه

لطفاً

«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ»

در دانش آموزان کیفیت مطالعه به دغدغه ای مهم تبدیل شده است. بسیاری از دانش آموزان هنگام مطالعه از ما می پرسند که چطور کیفیت مطالعه خود را بالا ببریم؟ یا برخی عنوان می کنند که سعی می کنند سریع بخوانند ولی مفهوم درس را به خوبی یاد نمی گیرند، یا در برخی دیگر به مشکل خواندن با کمیت زیاد و کیفیت کم را دارند مثلا بیست صفحه درس زیست خوانده اند ولی خوب یاد نگرفته اند. در این مقاله قصد داریم به بررسی کیفیت مطالعه در داوطلبین کنکوری بپردازیم. متاسفانه اکثر داوطلبان در این مورد اشتباهات جبران ناپذیری دارند و باعث عدم موفقیت آن ها می شود. برای جلوگیری از این اشتباهات قصد داریم به توضیح برخی مسائل در این رابطه بپردازیم.

کیفیت مطالعه چیست؟

کیفیت در مطالعه به میزان بازدهی و یادگیری مطالب مطالعه شده گفته می شود. به عبارت دیگر هرچقدر شما در مطالعه مفهومی تر بخوانید و بیشتر یاد بگیرید و بازدهی بالاتری در آزمون های آزمایشی و امتحانات داشته باشید به این معنی است که کیفیت مطالعه شما بالاتر بوده است. کیفیت در مطالعه به پارامترهای زیادی بستگی دارد اما در این مقاله قصد داریم به بررسی کیفیت در مقایسه با کمیت بپردازیم و از اشتباهی که داوطلبان در این رابطه دارند جلوگیری کنیم.

راه های افزایش کیفیت مطالعه:
موثرترین راه های افزایش کیفیت در مطالعه
                              بهترین و موثر ترین راه های افزایش کیفیت مطالعه در دانش آموزان

 

  1. شرایط جسمی و روحی مناسب: حتما موقع مطالعه به شرایط جسمی و روحی خود توجه کنید. اگر “عصبی”، “خسته” ، “ناراحت” هستید و یا اینکه فکرتان را موضوعی به خود مشغول کرده است درس نخوانید!! درس خواندن در همچین شرایطی نه تنها مفید نیست بلکه مضر هم هست و باعث دلزدگی و نوعی تنفر از درس خواندن در شما می شود. در چنین شرایطی سعی کنید آرامش خود را حفظ کرده و درس خواندن را به زمان بهتری موکول کنید. برای آرام سازی خودتان از کارهایی که دوست دارید استفاده کنید. مثلا موسیقی مورد علاقه تان را گوش دهید یا کمی استراحت کنید و بعد از بهتر شدن شرایطتان به سراغ درس خواندن بروید.

برخی از بچه ها افراط می کنند و درس خواندن خود را رها می کنند چون عصبانی هستند یا فکرشان مشغول است. باید بدانید که این نکته به این معنی نیست که شما می توانید برای درس نخواندنتان بهانه تراشی کنید.

2. تعداد درس ها را زیاد و تایم را کم کنید:  این مورد در اوایل شروع مطالعه بسیار می تواند کمک کننده باشد. می توانید 4-5 درس را در برنامه مطالعه تان قرار دهید و تایم اختصاص یافته به هر درس را کم کنید با این کار بازده بالاتری پیدا خواهید کرد و کمتر ذهنتان خسته می شود و حواس پرتی کمتری پیدا می کنید.

3. تمرکز لازم داشته باشید: عوامل حواس پرتی را از خود دور کنید. اگر موضوعی حواستان را پرت می کند می توانید آن را یادداشت کنید و به خود قول دهید بعد از مطالعه به آن می پردازید. مطالعه در جای شلوغ می تواند باعث از بین رفتن تمرکزتان شود.

4. عجله نداشته باشید: هدف شما یادگیری دروس و موفقیت در کنکور است نه تمام کردن مطالب!! این اشتباه را که بسیاری از داوطلبان را درگیر خود کرده است اصلاح کنید. شاید لازم است هدف خود را تغییر دهید. درست است که زمان عامل مهمی است و شما باید زمان را هم در نظر بگیرید ولی به این معنی نیست که یادگیری را فدای زمان کنید. پایین بردن زمان وقتی موثر است که از یادگیری شما کاسته نشود. پس هدفتان یادگیری باشد. همانطور که قبلاً گفتیم هنگامی که درسی را می خوانید به این فکر کنید که آخرین باری است که این موضوع و درس را می خوانید و تمام و کمال و جامع بخوانید. در کنار این موضوع و با حفظ کیفیت می توانید به زمان هم فکر کنید

5. به عقب برنگردید: یکی از معضلاتی که -به نوعی وسواس است – برای دانش آموزان پیش می آید این است که وقتی صفحه ای را می خوانند و به صفحه بعدی می روند باز بر می گردند به آن صفحه و حس می کنند مطالب آن را فراموش کرده اند که اغلب این حس اشتباه است و به دلیل استرس و وسواس بیش از حد است. پس سعی کنید این عادت را کنار بگذارید. با دقت بخوانید و با دقت یاد بگیرید و هرچه دارید برای یادگیری بگذارید ولی وقتی درس را خواندید و تمام شد دیگه به آن بر نگردید با این کار خیلی به بهبود کیفیت مطالعه تان کمک می کنید. البته منظورمان این است که نباید مرور داشته باشید.

6. برنامه داشته باشید: داشتن برنامه می تواند به کارهای شما نظم دهد و از آشفتگی ذهن شما جلوگیری کند و به بالا بردن کیفیت مطالعه شما کمک کند. برنامه ی خود را به صورت چک لیست بنویسید و پس از انجام هر کدام از موارد برنامه تان آن را خط بزنید. این کار بسیار به آرامش و کاهش استرس شما کمک می کند.

7. در حین مطالعه موبایل خود را از خود دور کنید: هرگز در حین خواندن به سراغ گوشی موبایل نروید. حتی الامکان زمان مطالعه گوشی خود را در اتاق مطالعه قرار ندهید و از خود دور کنید. این کار شاید اوایل سخت باشد اما به مرور عادت می کنید و موفق می شوید. اگر به فضای مجازی اعتیاد دارید پیشنهاد می کنیم به مقاله ی ما با عنوان ترک عادتی به نام فضای مجازی در همین سایت سر بزنید و به کمک مطالب آن به مدیریت خودتان در فضای مجازی بپردازید.

کیفیت یا کمیت؟؟
مقایسه کیفیت با کمیت در مطالعه
                                            بهترین مقایسه کیفیت و کمیت در مطالعه

این سوال، سوال بسیار بسیار اشتباهی است چرا که دو عامل کیفیت و کمیت در کنار هم هستند نه در تقابل با هم!! نمی توان گفت کمیت را حفظ کنید و کیفیت را نه و یا بالعکس! شما هم باید با کیفیت درس بخوانید و هم زمان را در نظر داشته باشید و هم تمام مطالب را بخوانید. هیچ ریسکی در دوران کنکور قابل قبول نیست مثلا شما نباید درسی را با کیفیت بخوانید ولی زمانی خیلی طولانی را صرف آن کنید. پس این دو عامل را حتی الامکان در کنار هم باید داشته باشید. البته موارد استثا هم وجود دارد برای افرادی که زمان کمی تا به کنکور دارند و ما به آن ها توصیه می کنیم که کیفیت را بالا ببرند و از یک سری مطالبی که در کنکور سوالات کمتری را به خود اختصاص داده اند بگذرند اما همینطور که گفتیم استثنا هستند .

کیفیت مطالعه چطور فدای کمیت می شود؟

منظور از این که می گوییم کیفیت مطالعه را فدای کمیت نکنید این است که به دلیل وقت کم یا عجله برای کامل خواندن از کیفیت مطالعه خود بکاهید. بسیاری از داوطلبان دوست دارند زودتر مطالب را تمام کنند و به سراغ تست زنی یا دوره مطالب بروند یا اینکه به دلیل وقت کم سعی دارند مطالب را هرچه زودتر تمام کنند. وقتی شما تمام فکر و تمرکز خود را روی این می گذارید که زودتر درسی را تمام کنید در واقع کیفیت مطالعه خود را بسیار کاهش می دهید. به این نکته فکر کنید که تمام کردن مطالب به چه قیمتی؟

هدف شما از درس خواندن چیست؟ یادگیری یا فقط تمام کردن مطالعه منابع مطالعاتی کنکور؟

هرگز به دنبال این نباشید که فقط در زمان معین شده درس را تمام کنید. بارها و بارها گفته ایم که طوری درس بخوانید که انگار آخرین باری است که قرار است آن مبحث را مطالعه کنید. با این کار شما دقت خود را بالا می برید و کیفیت مطالعه بالا می رود. یادتان باشد تمام کردن منابع مطالعاتی بدون یادگیری صحیح نه تنها بی فایده است بلکه مضر هم است چرا که با خواندن بی کیفیتی که داشته اید اعتماد بنفسی کاذب پیدا می کنید و ممکن است آن درس را منفی بزنید و این تصور را داشته باشید که من این درس را خوانده ام پس باید تست های آن را بزنم!!

نویسنده

نوشتهٔ پیشین
توصیه های مهم در مهارت تست زنی عربی
نوشتهٔ بعدی
معرفی دانشگاه صنعتی امیرکبیر

مطالبی که ممکن است به آن علاقه داشته باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست
× واتس آپ آزاده